Новини

Українська громада в Угорщині вшанувала Кобзаря

Кожного року українці в Угорщині вшановують українського пророка Тараса Шевченка. Цього року вшанування пам’яті розпочалося в суботу 07 березня.

Тим разом, естафету взяла на себе  українська дітвора церковної Рідної школи та Недільної  школи в Будапешті. Як повідомила керівник Рідної школи п. Олена Бескоровайна, “що навчальна субота в Рідній Школі завершилась поетичним святом “Шевченківські читання 2020”. Учні разом з батьками декламували вірші Тараса Шевченка – одна поезія на родину. Готували вірш разом з однокласниками і співали пісні на слова Кобзаря. А також, малювали ілюстрації до тих творів, які вчили (що врешті решт перетворилось у справжню картинну галерею).

Свято було по-родинному теплим і чуттєвим. Адже розказувати вірш разом з мамою чи татом – дуже приємно і затишно”.

Натомість, діти Недільної школи  вшановували Кобзаря біля пам’ятника Шевченка.

В неділю (08 березня), після Божественної літургії, парафіяни  парафії Покрови Богородиці УГКЦ в Будапешті молитовно вшанували пам’ять Тараса Шевченка. Отець Дамян Габорій провів поминальну панахиду перед пам’ятником, а відтак, до присутніх звернулися п.Ярослава Хортяні, голова Товариства української культури в Угорщині та п.Олена Бескоровайна, голова Дому українських традицій. Також, в заході взяли участь: керівництво Столичного самоврядування українців в Угорщині, українських самоврядуваннь IV, XXI, XXII районів Будапешту. Вірші Шевченка декламували п.Ліля Гембік, п.Габорій Оксана та діточки з парафії.

На завершення відбулося покладання вінків та спів пісні “Реве та стогне Дніпр широкий”.

За інформацією прес-служби УГКЦ в Угоршині.

Довідка:

Відкрито пам’ятник 11 липня 2007 року. Встановили монумент у сквері греко-католицької церкви на правому березі Дунаю в Буді навпроти МЗС Угорщини, тобто на перехресті популярних туристичних маршрутів.

Автор пам’ятника — Іван Микитюк, член Національної спілки художників України, професор Львівської академії мистецтв, Заслужений діяч мистецтв України. Пам’ятник вилито з бронзи, загальна висота — 3 метри.