Новини

Українці в Угорщині збирають підписи для будівництва храму УГКЦ в Будапешті

Найважливішою ціллю української громади в Угорщині – будова українського храму в Будапешті. А біля храму – української школи, дитячого садочку та пасторально-паломницького центру.

До цієї мети українці греко-католики вже йдуть довгий період. Нещодавно, з ініціативи парафіян парафії Покрови Богородиці УГКЦ в Будапешті, почався збір підписів.

Офіційне прохання від громади буде скероване до відповідних українських і угорських структур від яких залежить будівництво.

Кожна людина доброї волі, незалежно від національності має можливість прикластися до цієї історичної події – будівництва першого українського храму в Угорщині, поставивши свій підпис на відповідній анкеті та допомогти в розповсюдженні цієї ідеї. Анкету можна скачати нище та вислати на адрес (Gaborij Damjan atya, Budapest, Váci u. 47/b, 1056 ) або сканувати документ і вислати на електронну адресу : ugcchungary@gmail.com

Як зазначив отець Дамян Габорій, душпастир для українців в Угорщині: « Бажання українців в Угорщині мати свій храм – ознака духовної зрілості. Майбутній храм буде місцем духовної єдності і віднови для українців. Церква стане місцем української ідентичності в Угорщині та культурно-духовним центром ».

При українській парафії діє українська Рідна школа, Українська асоціація федерації католицьких скаутів Європи, різні мирянські спільноти, а в скорому часі почне діяльність перший український садочок в Угорщині. В минулому році, Патріаршою курією УГКЦ було створено фундацію в Угорщині.

«Кожного року кількість українців в Угорщині постійно зростає. Також, зростають духовні потреби наших вірян  не тільки в Будапешті, а й в інших великих місцях Угорщини: Дебрецен, Мішкольц, Егер, Сегед, Вац, Веспрем, Татабаня де є велика частина вихідців з України. В минулому році українці греко-католики в Ніредьгазі, отримали першого свого душпастира отця Андрія Белеканича ЧСВВ із василіянського монастиря в Марія Повч. Викликом для нашої церкви є також подумати про духовну опіку для українців на цілій території Угорщини » – розповів отець Дамян Габорій

З минулого року, українці  почали відкладати кошти на будівництво храму, за рахунок ліплення вареників та інших акцій.

Зараз українці в Будапешті моляться в храмі святого Михаїла угорської римо-католицької церкви по туристичній вулиці Ваці 47.

Ініціативу українських греко-католиків вже підтримало українське посольство в Угорщині та громадські організації: Товариство української культури в Угорщині, Товариство українських сімей та молоді в Угорщині «Нова Хвиля», Українське культурне товариство «Дніпро»,  Українське товариство чонградської області в Угорщині та інші.

Довідка:

З ініціативи вихидців із Галичини, перша Літургія для українців греко-католиків в Будапешті була відправлена  на Пасху у 1991 році угорським священником Ласлом Пушкашем.

У 2008 році відбулася зустріч в Будапешті  між кардиналом Любомиром Гузарем, Главою УГКЦ та угорським митрополитом Филипом Кочішем на якій сторони домовилися про співпрацю між двома церквами  щодо душпастирства для українців в Угорщині.

З 2011 року українською громадою в Угорщині опікується о. Дамян Габорій із Київської Архиєпархії УГКЦ за домовленністю між блаженнішим Святославом, Главою УГКЦ і митрополитом угорської греко-католицької церкви владикою Филипом Кочішем

У 2017-ому вперше було порушено питання про будівництво церковно-культурного комплексу на зустрічі із міністром Міністерства людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом, який нас підтримав.

У 2018-ому відбулася наступна офіційна зустріч представників громади, українських дипломатів із державним секретарем Міністерства людських ресурсів Угорщини Міклошем Шолтисем, який також підтримав наше бажання.

У 2019 році , в Будапешті, відбулася зустріч владики Йосифа Міляна, Голови ПМВ УГКЦ із держсекретарем Мікловшем Шолтисем в справі будівництва храму

У 2020 та 2021 роках проходили зустрічі української громади в Угорщині із представниками угорського уряду щодо будівництва українського храму.