Публікації

«НАВІТЬ ПІД ЧАС ВІЙНИ ВОСКРЕСЛИЙ ХРИСТОС ПРИЙДЕ, ЩОБ ВІДВАЛИТИ КАМІНЬ НАШОГО СМУТКУ», – ГЛАВА УГКЦ

Пережиття Страсного тижня допомагає нам сьогодні зрозуміти сенс нашого страждання, нашої боротьби. Пасха буде навіть під час війни. Воскреслий Христос прийде до нас для того, щоб відвалити камінь нашого смутку. Він прийде, щоб відкрити зачинені нашими слізьми двері, а відтак відкрити для людини надію, яка випливає з Воскресіння. У цьому запевнив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в ефірі телеканалу «Прямий», відповідаючи на запитання про особливе пережиття Страсного тижня під час війни.

Предстоятель припустив, що цього року великопісний і пасхальний шляхи невипадково збігаються з великим горем і бідою, що спіткали Україну, – початком і продовженням кривавої війни, яку російський агресор розв’язав проти України.«Ми всі питаємо себе “чому?” Ми шукаємо сенсу. Ми страждаємо. Ми переживаємо глибоке зворушення, глибокий біль. Всі обставини, у яких опинилися мільйони українців, не можуть не бентежити християнське сумління. І ось, вглядаючись у розіп’ятого Спасителя, у Бога, який захотів стати людиною, щоб страждати, померти, але також щоб з людиною, в людині і для людини воскреснути, ми можемо зрозуміти сенс нашого страждання, нашої боротьби», – сказав Блаженніший Святослав.

Ми сьогодні бачимо, зазначив Глава Церкви, що Ісус Христос продовжує свої хресні страждання в тілі України, у тілі наших братів і сестер: «Це Його сьогодні вкотре розпинають російськими бомбами і ракетами. Це Його вкотре катують окупанти в наших мирних громадянах на окупованих територіях. Це над Ним знущаються у наших полонених і військовослужбовцях. Це Його вкотре вбивають на українській землі».«Але Він воскресне, – наголосив Предстоятель і додав: – І тому в Ньому є наша надія, сила і віра в перемогу. Як віра у Воскресіння робить нас християнами, бо бути християнином означає вірити, що хресне розп’яття не є кінцем, означає бути свідком, носієм надії на Воскресіння, так, рухаючись у пасхальній ході до свята Воскресіння, ми віримо і в перемогу України».Блаженніший Святослав пояснив особливості святкування Великодня в умовах війни. За його словами, Українська Греко-Католицька Церква в Україні намагається виконувати приписи військово-цивільних адміністрацій, зокрема формує розклад богослужінь, зважаючи на умови комендантської години в певній місцевості.

«Ми організовуємо богослужіння, щоб вони могли не просто відбутися в дозволений час, а щоб наші віряни мали час також повернутися до своїх домівок. Під час комендантської години ми не плануємо проводити жодних богослужінь. Хочемо завершити все до початку комендантської години і потім продовжити після її завершення, вже у пасхальний, недільний день», – сказав Глава УГКЦ.

Ми особливо журимося про наших людей на окупованих територіях, зазначив Блаженніший Святослав, саме тому майже всі священники, монахи УГКЦ залишилися разом зі своїм народом під окупацією. «Наші думки линуть до Херсона, до окупованих територій півдня Запорізької області, до наших людей на Донеччині, Луганщині. Там, де можливо, ми хочемо бути поруч із нашими людьми, їм послужити, щоб донести до них цю пасхальну радість і, очевидно, освятити пасхальні кошики. Де це неможливо, ми намагаємося всі наші богослужіння транслювати онлайн. Маючи досвід пандемії, наші люди навчилися духовно переживати події, не маючи фізичної можливості прибути на богослужінні», – розповів архиєрей.Блаженніший Святослав також відзначив, що цього року Великдень в особливий спосіб святкуватимуть військові капелани УГКЦ – разом із військом, щоб донести пасхальну радість навіть на передову, «де сьогодні є межа між життям і смертю, щоб і там сяяло світло Христової перемоги і слава Його Воскресіння»

.Департамент інформації УГКЦ